Το Blog του: www.ioannina-andrology.com

Το Blog του: www.ioannina-andrology.com

Ηλίας Φ. Παππάς Χειρουργός Ουρολόγος

Ανδρική αντισύλληψη

Η ανδρική αντισύληψη ήταν και παραμένει ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί εδώ και καιρό την επιστημονική κοινότητα.

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην πράξη αλλά και σε ερευνητικό επίπεδο δοκιμάζονται συνεχώς αρκετές νέες πολλά υποσχόμενες ουσίες που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό που υπάρχει σήμερα σε αυτό τον τομέα.

Τι υπάρχει σήμερα:

1. Απόσυρση Με την παραδοσιακή αυτή μέθοδο έχουμε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες της τάξης του 4% ετησίως αν εξασκείται η μέθοδος συνειδητά σε κάθε σεξουαλική επαφή σε ετήσια βάση

2. Προφυλακτικό. Η μέθοδος αυτή έχει έως 2% ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Ταυτόχρονα προφυλάσσει απο σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και έχει την ευρύτερη αποδοχή απο τον ανδρικό και το γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως.

3. Ορμονική αντισύλληψη . Χρήση συνθετικής τεστοστερόνης μόνης ή σε συνδυασμό με προγεστερόνη με σκοπό την παροδική διακοπή της παραγωγής σπερματοζωαρίων. Η καταστολή δεν είναι πλήρης και άνδρες διαφόρων φυλών ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο. Η μέθοδος έχει και αρκετές παρενέργειες και στη πράξη δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε ευρεία κλίμακα.

4. Μη ορμονική αντισύληψη .  Η νέα ουσία που δοκιμάζετε σε πειραματικό επίπεδο και αποτελεί το μέλλον πιθανός στον τομέα της ανδρικής αντισύλληψης. Η ουσία τοποθετείται  με μία ένεση στον σπερματικό πόρο του άνδρα και έχει σαν αποτέλεσμα να αντιδρά χημικά με αυτόν και να προκαλεί απόφραξη απο τη μία αλλά και να λειτουργεί ως σπερματοκτόνο απο την άλλη. Οταν ό άνδρας επιθυμεί να τεκνοποιήσει με μία απλή ένεση πάλι η ουσία ξεπλενεται και αποκαθίσταται η βατότητα του πόρου  η μέθοδος ονομάζεται (RISUG)  Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance. Προς το παρόν είναι πειραματική.

5. Διατομή του σπερματικού πόρου . Ειναι η πιο ασφαλής και διαδεδομένη μέθοδος στην Αμερική ως αναφορά τον οικογενειακό προγραμματισμό. Πρόκειται για μία μικρή επέμβαση με τοπική αναισθησία που πραγματοποιείται  στο ιατρείο του Ουρολόγου και γίνεται διατομή του πόρου. Η διαδικασία κρατάει 10 λεπτά και έχει 100% αποτέλεσμα.Η σεξουαλική ζωή και η εκσπερμάτιση του άνδρα δεν επηρεάζεται διότι τα υγρά της εκσπερμάτισης προέρχονται κυρίως από τον προστάτη και τις σπερματοδόχες κύστεις που είναι πολύ μετά το σημείο διατομής.  Όταν ο άνδρας επιθυμεί και πάλι να γίνει γόνιμος το σωληνάκι του πόρου επανασυγκολείται στην αρχική του θέση.

Forgot your password?