Το Blog του: www.ioannina-andrology.com

Το Blog του: www.ioannina-andrology.com

Ηλίας Φ. Παππάς Χειρουργός Ουρολόγος

Κονδυλώματα πέους

 

Τα κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό HPV, που μολύνει το δέρμα και κάποιους βλεννογόνους. Ο HPV χωρίζετε σε δύο κατηγορίες: χαμηλού και υψηλού κινδύνου. Η ομάδα χαμηλού κινδύνου περιλαμβάνει τους HPV: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 72, 73, 81. Τα γνωστά κονδυλώματα προκαλούνται συνήθως από τους HPV 6 και 11. Η ομάδα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνει τους HPV: 16, 18, 26, 31, 33, 34, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82. Από την ομάδα υψηλού κινδύνου οι πιο επικίνδυνοι είναι οι HPV 16 και 18.

Η μετάδοση του ιού γίνετε με την επαφή δέρμα-δέρμα ή δερμα-βλεννογόνος των αλλοιώσεων από τον HPV. Η απλή όμως μεταφορά του ιού από άτομο σε άτομο δεν είναι συνήθως ικανή να δημιουργήσει φλεγμονή. Πρέπει να υπάρξει τριβή για να εισχωρήσει ο ιός στο επιθήλιο. Γι’ αυτό, η σεξουαλική επαφή (κολπική ή πρωκτική) αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο μετάδοσης για τους HPV ιούς. Άλλοι τύποι σεξουαλικής επαφής (τριβή των γεννητικών οργάνων με το χέρι ή μεταξύ τους, στοματο-γεννητική επαφή) είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε φλεγμονή, εφόσον υπάρχουν αμυχές και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργήσει καλά.

Ο ιός μεταδίδεται:

Ποιο συχνά

·         Κολπική σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό.

·         Πρωκτική σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό.

Λιγότερο συχνά

·         Με κολπική ή πρωκτική επαφή με προφυλακτικό

·         Με στοματογεννητική επαφή

·         Με έντονη τριβή της γεννητικής χώρας με γεννητικά όργανα, μολυσμένα αντικείμενα (sex toys) ή δάχτυλα

 

Δεν μεταδίδεται:

·         Από πετσέτες

·         Από καθίσματα τουαλέτας

 

Η χρήση προφυλακτικού περιορίζει μέχρι και 70% τον κίνδυνο μετάδοσης του HPV και αυτό γιατί, αφενός το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια του πέους και αφετέρου η μόλυνση από τους HPV ιούς είναι περιοχική και υπάρχουν συχνά μη ορατές αλλοιώσεις σε ολόκληρο το κατώτερο γεννητικό σύστημα, στο περίνεο στην περιπρωκτική χώρα και στους όρχεις.

Συνήθως, μετά την αφαίρεση των αλλοιώσεων, μεσολαβεί ένα διάστημα μηνών για να κατασταλεί ο HPV από το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε και μειώνεται δραστικά η μολυσματικότητα και η μετάδοση του σε άλλα άτομα. Ακόμη και στην περίπτωση που αφαιρεθούν ή καταστραφούν οι εμφανείς αλλοιώσεις από τους HPV, ο ιός παραμένει στην περιοχή σε λανθάνουσα μορφή. Για το λόγο αυτό, είναι πιθανές και οι υποτροπές, ανεξάρτητα αν έρθουμε ξανά σε επαφή με τον άνθρωπο που μας μετέδωσε τον ιό.

 

ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

·         Φαρμακευτικές μέθοδοι:

1.       Ποδοφυλοτοξίνη

2.       imiquimod

3.        5 Φθοριουρακίλη

·         Μηχανικές μέθοδοι:

1.       Καταστροφή κονδυλωμάτων (ηλεκτροδιαθερμία, Laser, κρυοπηξία)

2.       Χειρουργική εκτομή

 

Ποδοφυλοτοξίνη

Χρησιμοποιείται σε διάλυμα 0,5% ή σε κρέμα. Εμφανίζεται συχνά και ερεθισμός του δέρματος της περιοχής πέριξ της βλάβης που θεραπεύεται. Οι υποτροπές μετά τη θεραπεία είναι περίπου 50-60%.

Κρέμα imiquimod

Εχει ανοσορρυθμιστική δράση. Προκαλεί απελευθέρωση ιντερφερόνης τοπικά.

5 Φθοριουρακίλη.

Είναι κυταροστατικό φάρμακο με πολύ περιορισμένη χρήση πλέον.

 

Καυτηριασμός αλλοιώσεων με ηλεκτροδιαθερμία ή Laser

H ηλεκτροδιαθερμία είναι και το Laser είναι οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι. Απαιτείται τοπική αναισθησία.

Κρυοπηξία

Οι αλλοιώσεις ψύχονται με υγρό άζωτο. Δεν απαιτείται τοπική αναισθησία. Εάν γίνει προσεκτικά δεν εμφανίζεται ουλοποίηση.

Χειρουργική εκτομή.

Απαιτείται όταν τα κονδυλώματα εκτείνονται στην ουρήθρα ή σε άλλα ευαίσθητα σημεία που υπάρχει κίνδυνος από ουλές ή στενώματα

Κονδύλωμα 

 

Αμέσως μετά τη θεραπεία

6 ημέρες μετά

Forgot your password?