Το Blog του: www.ioannina-andrology.com

Το Blog του: www.ioannina-andrology.com

Ηλίας Φ. Παππάς Χειρουργός Ουρολόγος

Κυστεοσκόπηση

 

εικ. 1

εικ. 2

εικ. 3

εικ. 4

εικ. 5

εικ. 6

 

εικ. 7

 

εικ. 8

 

Η κυστεοσκόπηση αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τη διερεύνηση της παθολογίας της κύστης και της ουρήθρας τόσο στον Άντρα όσο και στη Γυναίκα.

Είναι η πιο παλιά ενδοσκοπική μέθοδος και εφαρμόζετε από τις αρχές του αιώνα. Ενδείξεις για τη διεξαγωγή της εξέτασης είναι η αιματουρία, η ακράτεια, η συχνουρία, η αδυναμία ούρησης, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και ένα πλήθος άλλων ενδείξεων  που καθορίζονται από τον Ιατρό Ουρολόγο ανάλογα με τα συμπτώματα του ασθενούς και το χρόνο που έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Είναι άμεση και θέτει σχεδόν πάντα τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί.  Παρόλο το μύθο που υπάρχει γύρω από την κυστεοσκόπηση η εξέταση δεν πονάει και συνήθως δεν χρειάζεται κανενός είδους νάρκωση, ιδίως με τη χρήση των εύκαμπτων ενδοσκοπίων τελευταίας γενιάς. Ο ασθενής μετά το πέρας της εξέτασης μπορεί άμεσα να πάει στο σπίτι του. Αποτελεί δε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας πρακτικής γιατί με την άμεση οπτική επισκόπηση βλέπουμε πράγματα  που πολλές φορές δεν μπορούν με καμία άλλη μέθοδο να διαγνωστούν όπως πχ με τον υπέρηχο ή και ακόμα με πιο προηγμένες απεικονιστικές μεθόδους όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία.

 

 

Οι παραπάνω εικόνες είναι ενδεικτικές και είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

1.       Επιτακτική ακράτεια με συχνές ουρολοιμώξεις. Δυο μικρές πετρούλες εντός της κύστεως  είχαν δημιουργηθεί λόγω χρόνιου υπολείμματος ούρων. Ο βλεννογόνος της κύστης με αλλοιώσεις από την χρόνια προσπάθεια να εξωθήσει τα ούρα. Η τελική διάγνωση σε αυτόν τον ασθενή ήταν δυσενέργεια εξωστήρα-σφιγκτήρα μυός και υπερδραστήρια κύστη.

2.       Προστατική λιθίαση.  Χρόνια προστατίτιδα

3.       Μέσος λοβός προστάτη αδένα με έντονη αγγειοβρίθεια  που προκαλούσε συχνές αιματουρίες.

4.       Καρκίνος της κύστεως

5.       Καρκίνος της κύστεως. Το θήλωμα είναι στη συνέχεια του μέσου λοβού και απεικονιστικά δεν ήταν ορατό.

6.       Στένωμα ουρήθρας. Ο ασθενής λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για υπερπλασία του προστάτη αδένα, όταν προσήλθε είχε σχεδόν αδυναμία ούρησης και τεράστιο υπόλειμμα ούρων.

7.       Άκαμπτο κυστεοσκόπιο

8.       Εύκαμπτο κυστεοσκόπιο

Forgot your password?