Το Blog του: www.ioannina-andrology.com

Το Blog του: www.ioannina-andrology.com

Ηλίας Φ. Παππάς Χειρουργός Ουρολόγος

Λιθίαση ουρήθρας

 

Οι λίθοι εντός της ουρήθρας είναι ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί με πόνο και δυσχέρεια στην ούρηση άτομα με λιθίαση του ανώτερου ουροποιητικού που αποβάλουν συχνά μικρές αιχμηρές πετρούλες. Η διαδρομή της ανδρικής ουρήθρας λόγω του μεγάλου μήκους της (20-25cm) αποτελεί συχνά εμπόδιο έτσι ώστε να μη μπορεί να αποβληθεί ο λίθος μεμιάς.

Μία σπάνια περίπτωση όπου μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι η παρακάτω:

Άνδρας 65 ετών προσήλθε με αποφρακτική ουροπάθεια και μεγάλο χρόνιο υπόλειμμα ούρων . Ανέφερε ότι έπασχε και από συχνές ουρολοιμώξεις. Μετά την εξέταση προέκυψε ότι υπήρχε λίθος σφηνωμένος στο έξω στόμιο της ουρήθρας τον οποίο ο ασθενής υποπτευόταν επί χρόνια αλλά για άγνωστο λόγο δεν είχε αναφέρει ποτέ σε γιατρό. Το μοναδικό της περίπτωσης αυτής είναι ότι ο λίθος δεν μπορούσε να αποβληθεί από μόνος του γιατί ο ασθενής είχε μια ανατομική ιδιομορφία στο πέος του που λέγεται βαλανικός υποσπαδίας. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό στόμιο της ουρήθρας είναι κλειστό και υπάρχει ένα άλλο στόμιο πιο μικρό από τη κάτω πλευρά της βαλάνου που εξυπηρετεί την ούρηση. Στο στενό αυτό στόμιο είχε φρακάρει ο λίθος και σιγά σιγά μεγάλωνε και λειτουργούσε σαν βαλβίδα που εμπόδιζε την ούρηση.

Έγινε μια μικρή επέμβαση που λέγεται εξωτερική ουρηθροτομή ο λίθος που είχε μέγεθος 2cm περίπου και που είχε πάρει πλέον και το ανάγλυφο σχήμα του σκαφοειδούς βόθρου της ουρήθρας αφαιρέθηκε και αποκαταστάθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο ασθενής.

Λίθος στο έξω στόμιο ουρήθρας σε ασθενή με βαλανικό υποσπαδία

 

Μετά την ουρηθροτομή.
Η πέτρα έχει πάρει το ανάγλυφο του σκαφοειδούς βόθρου της ουρήθρας ή θα μπορούσε κανείς να την παρομοιάσει με δόντι.

 

 

Forgot your password?