Το Blog του: www.ioannina-andrology.com

Το Blog του: www.ioannina-andrology.com

Ηλίας Φ. Παππάς Χειρουργός Ουρολόγος

Σπίλοι (ελιές) πέους

 

 

 

Οι σπίλοι (ελιές) όλων των τύπων σε απόκρυφα σημεία του σώματος  δεν είναι ιδιαίτερα συχνό εύρημα. Ακόμα πιο σπάνιο είναι το μελάνωμα του πέους το οποίο σύμφωνα με βιβλιογραφικές αναφορές αποτελεί το 2% των όγκων του πέους. Η πρόγνωση σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι και τόσο καλή λόγω του ότι η διάγνωση γίνεται καθυστερημένα ίσως λόγω ντροπής ή και πιθανότατα αμέλειας των ασθενών να προσέλθουνέγκαιρα στο γιατρό.  Ακόμα και η βιβλιογραφία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένη και αποσπασματική. Η πιο πρόσφατη μελέτη προέρχεται από το   Ann Dermatol Venereol. 2004 Jun-Jul;131(6-7 Pt 1):541-4 όπου περιέχει συνολικά 6 τέτοιες περιπτώσεις και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλες οι μελαχρωστικές βλάβες του δέρματος  της πόσθης, του πέους και γενικά των γεννητικών οργάνων, πρέπει να αφαιρούνται  χειρουργικά.

Η περίπτωση εξαλλαγής ενός σπίλου του πέους σε κακοήθες μελάνωμα ακολουθεί τους γενικότερους κανόνες  που ισχύουν σε όλους τους σπίλους του δέρματος, το πλεονέκτημα βέβαια είναι ότι τη συγκεκριμένη περιοχή δεν την βλέπει και πολύ ο ήλιος από την άλλη πλευρά όμως  μπορεί να τραυματίζεται πάρα πολύ συχνά  στη ζωή ενός άνδρα κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής που είναι πρόβλημα.

Ήταν η πρώτη περίπτωση ασθενούς με σπίλο σε παρόμοιο σημείο που μου έχει τύχει και είχα δίλλημα ως προς την πιο σωστή αντιμετώπιση. Καταλήξαμε μαζί και με τη σύμφωνη γνώμη του δερματολόγου ότι η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι η αφαίρεση και μάλιστα με ευρεία εκτομή έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε υγιή χειρουργικά όρια. Η πλαστική συρραφή του τραύματος εξαφάνισε σχεδόν ολοκληρωτικά την τομή .

 

 

Forgot your password?